Specialiteiten

Als algemeen fysiotherapeut kunt U voor alle klachten bij ons terecht, maar als U op een van de knoppen hieronder drukt krijgt U een indruk van onze specialisaties.

Sportfysiotherapie

Medical Taping

Manuele Therapie

Chronische pijn

Haptonomische zwangerschaps-begeleiding

schaatser
Sportfysiotherapie

Vanuit onze sportieve activiteiten, hebben wij een sterke binding met de belevingswereld van de sporter. Het weer snel in beweging brengen van mensen is dan ook steeds een uitdaging, die wij met enthousiasme aangaan. De middelen die we daarvoor gebruiken omvatten reguliere fysiotherapeutische interventies, als massage, oefentherapie en fysiotechnische apparaten, maar ook manuele therapie, en pijn management kunnen een bijdrage leveren in het herstel. Erg belangrijk vinden we het begeleiden van de sporter tijdens de sporthervattingsperiode. De sporthervatting zelf is namelijk een essentieel onderdeel van de therapie. Als voorbeeld: een structuur in het lichaam (pees) die overbelast is zal moeten genezen, maar wel zodanig dat de belastbaarheid van deze structuur, groot genoeg is om de sportieve activiteiten die ervan gevraagd worden te kunnen dragen. De enige manier om belastbaarheid te vergroten is belasten, eerst rustig en wat minder specifiek, daarna zwaarder en steeds meer specifiek gericht op de sport die men beoefent. De kennis die we daarvoor nodig hebben putten we uit onze ervaringen als fysiotherapeut en trainer, de opleiding sportfysiotherapie en onze eigen ervaringen als sporter.

medical taping
Medical taping

Als U regelmatig sport kijkt, zult U steeds vaker sporters zien met allerlei gekleurde tapes op hun lichaam de zgn. kinesiotape. Door deze elastische tape kan het lichaam op diverse manieren worden beinvloed. De spieren kunnen een hogere of lagere spanning krijgen. Dit werkt via proprioceptieve prikkeling van de huid, waardoor de spiertonus verandert. Tevens kunnen de gewrichten gestuurd of beperkt worden in hun bewegingen. Litteken weefsel onder 3D-tape wordt door de afwisselend trekkrachten losser en minder pijnlijk. Ook lymfedrainage behoort tot de mogelijkheden van deze tape.

manuele therapie foto
Manuele therapie

Manuele therapie vlgs de methode Marsman is een milde vorm van manuele therapie. Hierbij wordt uitgegaan van voorkeursbewegingen en houdingen van ieder persoon. Vanuit dit uitgangspunt wordt er gekeken naar beperkingen en afwijkingen in houding en beweging. De mobilisaties vinden plaats in 3 dimensionale bewegingen, met lichte druk van de therapeut of door het laten aanspannen van spieren door de persoon zelf. Ook huiswerkoef worden in deze 3 dimensionale richting gegeven. De herwonnen mobiliteit wordt vervolgens gestabiliseerd door stabiliserende oef. De klachten worden hierbij niet alleen lokaal behandeld, maar ook in het grotere geheel van het menselijk lichaam. Als voorbeeld: een doorgezakte voet maakt dat de knie naar binnen draait, waardoor ook de stand van de heup veranderd. Het bekken wordt mee getrokken, waardoor er ook laag in de rug, of zelfs tot in de nek klachten kunnen ontstaan. Alleen de nek of rug mobiliseren zal dan uiteindelijk niet het gewenste resultaat geven.

pijn foto
Chronische pijn

Pijn is een veelomvattend en moeilijk begrip. Pijn doet heel veel met een mens. Iemand die pijn heeft gaat minder bewegen, het sociale leven verandert, men wordt afhankelijk, kan niet meer werken. Allerlei ingrijpende zaken die het gevolg kunnen zijn van pijn. In eerste instantie lijkt pijn slechts een prikkel die via een zenuwbaan naar het pijncentrum in de hersenen loopt. In de hersenen zijn er echter allerlei prikkels, die de gewaarwording en intensiteit van deze prikkel beinvloeden. Enige voorbeelden: tijdens sporten als de adrenaline spiegel hoog is voel je geen pijn. Als je ziek bent is alles extra gevoelig. Als je veel spanningen hebt kun je minder pijn verdragen.

Iemand die al heel lang pijn heeft vlucht in vaste patronen en gedrag
Door je hiervan bewust te worden kun je patronen veranderen, kun je het omgaan met de pijn veranderen en zo de cirkel waarin je ronddraait doorbreken. Door de cursussen van trilemma (www.trilemma.nl) hebben we gereedschap in handen gekregen waarmee we U weer in beweging kunnen krijgen, zowel letterlijk als figuurlijk.

haptonomie foto
Haptonomische zwangerschapsbegeleiding

In de praktijk wordt ook haptonomische zwangerschapsbegeleiding, gegeven door een daarin gespecialiseerde collega.

Maak door aanrakingen contact met de baby in je buik. Dit kan met haptonomie, ofwel de leer van het aanraken.

Zwangerschapshaptonomie volg je samen met je partner. Vooral voor je partner, die de baby niet zoals jij de hele dag door voelt, kan dit een mogelijkheid zijn om bewust contact te leren leggen. Daarnaast bereid je je tijdens de sessies samen met je partner voor op de bevalling en jullie nieuwe relatie na de geboorte van jullie kind.

Je oefent geen puftechnieken, maar leert wel tijdens de pijn van de weeën bij jezelf en je baby te blijven. Je partner leert hoe hij je tijdens de weeën kan steunen. Zwangerschapsbegeleiding bij een haptonoom bestaat meestal uit zes sessies: vijf vóór en één sessie na de bevalling.

Meestal is de begeleiding individueel en dus niet in groepsverband. De eerste afspraak bij de haptonoom is als je ongeveer 20 weken zwanger bent.

Wilt u meer informatie of een afspraak maken?